Melkein jokaiselta löytyy nykyään omat kotisivut. Jos et ole vielä niitä perustanut, haluamme tarjota sinulle muutamia vinkkejä sen tekemiseen!

Mitä kaikkea voit lisätä omalle kotisivullesi?

Kotisivujen teko on helppoa vaikka olisi ihan aloittelija. Netistä löytyy paljon valmiita palveluja, joiden avulla voi avata helposti oman kotisivun. Ne kuitenkin rajoittavat sitä mitä sivuille voi lisätä. Toisaalta ne voivat myös mahdollistaa aloittelijankin mahdollisuuksia lisätä omille sivuille erilaisia lisäjuttuja, koska niitä voidaan tarjota valmiina ja ne pitää vain ottaa käyttöön esim. valitsemalla halutut jutut rasti ruutuun tekniikalla.

Kokeneemmallekin käyttäjälle löytyy eri ympäristöistä valmiita lisäosia nettisivuille. On monia julkaisujärjestelmiä, joita käytetään nettisivujen teossa. Aika harva enää tekee koko sivustoa alusta lähtien koodaamalla ne esim. käyttäen PHP:tä ja HTML:ää pelkästään. On helpompi käyttää jonkin julkaisujärjestelmän valmiita sivupohjia ja muokata niitä. Julkaisujärjestelmän saa asennettua helposti vaikkapa virtuaalipalvelimelle, jonka jälkeen nettisivu on pystyssä!

Perusjutut joita kotisivuilla voi olla

Bloggaaja

Lähes kaikilta kotisivuilta löytyy perusrunko, jossa on tekstiä, kuvaa ja vaikkapa videota. Jos sivu on tehty alusta lähtien itse, pitää videoita varten asentaa jokin ohjelma, joka takaa sen että video toimii. Nykyään kotisivut ovat useimmiten blogeja ja sosiaalisen median takia monikaan ei näe enää tarvetta että pitäisi tehdä kotisivu itselle sen takia, että siellä saisi julkaista kuvia ja perustietoja itsestä tai jostain tietystä aiheesta. Nämä kaikki onnistuu helpommin esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä. Blogi on taas helppo tapa, jos haluaa kirjoitella juttuja enemmänkin. Videoita taas voi julkaista blogeissa tai YouTubessa.

WordPressin tarjoamat lisäosat

WordPressiä käytetään varsinkin silloin kun halutaan perustaa blogi. Blogi onkin yksityisen ihmisen nykyajan kotisivu. WordPress tarjoaa monia lisäosia sivustolle. Jos haluaa että näitä on paljon tarjolla ja sivustosta saa muokattua juuri sen näköisen kuin itse haluaa niin WordPress pitää asentaa jollekin palvelimelle. Jos riittää että saa käyttöön valitun mallin tarjoamat lisäosat niin riittää että luo kotisivuja varten tunnukset ja valitsee nettiosoitteen, joka tulee olemaan muotoa valittu_osoite.wordpress.com. Jos haluaa käyttää omaa osoitetta ilman WordPress-päätettä niin silloinkin pitää asentaa WordPress jollekin palvelimelle.

Suosittuja lisäosia sivuille ovat almanakka ja kartta. Suuri osa lisäosista on kuitenkin sellaisia, joita ei sivuston lukijat näe. Näitä asennetaan siis itseä varten. Suosittuja näistä ovat sellaiset, joista näkee kuinka paljon sivustolla on käyty, milloin ja millä sivuston sivuilla. Jos sivustolla on kommentointimahdollisuus, tätäkin varten löytyy lisäosia, jotka esimerkiksi näyttävät sivuston reunassa viimeisimmät ja suosituimmat kommentit.

Joomla ja Drupal

Jos sivustosta ei ole tarkoitus tehdä blogia niin kaksi hyvää vaihtoehtoa ovat Joomla ja Drupal. Näitä käyttävät monet yritykset, mutta miksipä niillä ei voisi tehdä kotisivujakin. Ihan aloittelijan ei kannata näitä käyttää varsinkaan jos haluaa sivuille paljon toiminnallisuuksia. Näiden asentaminen palvelimelle ei ole ihan yhtä helppoa kuin WordPressin ja sivujen ulkoasun muokkaaminenkin on vähän työläämpää.

Joomla tarjoaa myös monia lisäosia kuten keskustelualueen-, kauppapaikan- ja uutiskirjekomponentit sekä komponentit dokumenttien hallintaan. Drupaliin on taas saatavana kymmeniä tuhansia lisäosia. Suurin osa näistä on sellaisia, joista ei kotisivuilla tarvitse vaan ne ovat enemmänkin kaupallisille sivustoille ja yrityksille tarkoitettuja.

Muut

On olemassa monia muita paikkoja, joille voi perustaa kotisivun. Osa näistä on maksullisia esimerkiksi Kotisivukone. Tätä käyttämällä ei kuitenkaan tarvitse ostaa tai hankkia palvelintilaa erikseen kuten esimerkiksi WordPressin kattavampaa toimintaa varten. Varsinkin jos on aloittelija nettisivujen teossa, tällainen palvelu onnistuu kaikilta ja sivut saa julkaistua jopa muutamassa minuutissa. Kotisivukone tarjoaa sivustolle mm. Uutisosion, tapahtumakalenterin, kuva-albumin, keskustelupalstan, blogin, bannereita, sivuston oman hakukoneen, kysely- ja palautelomakkeiden toteutuksen ym.